Keresztút épül Nyúlon

CSIZMADIA GERTRÚD
  Az írás a 2014. évi (XV. évfolyam) 4. számban jelent meg.

Hazánk és Európa zarándokútjait járva sokfelé sokféle keresztutat láttam és jártam végig magam is. Lakóhelyemen, a Győr és Pannonhalma közt a Sokorói-halomvidék dombsorához simuló Nyúl községben most kialakított keresztút érdekes vonalvezetése miatt azonban úgy gondolom, valószínűleg egyedi lehet hazánkban. Az írásos említésének 975. évfordulóját 2012-ben ünneplő településünk 5 kis falucskából nőtt össze történelme során. Talán ennek köszönhető, hogy nem kevesebb, mint 16 út menti kereszt található nálunk. Ezek közül 14-nek a bevonásával olyan keresztutat alakítottunk ki, melynek egyes stációs állomásai maguk az út menti feszületek. Minthogy azonban e keresztek a település síksági és hegyi részén eléggé szétszórtan helyezkednek el, így mire a templom előtti első stációt jelentő kereszttől a temetői, 14. stációt képviselő feszületig eljutunk, bizony több mint 12 km utat járunk be. Nos, ettől válik a mi keresztutunk egészen sajátos, különös varázsú mini zarándokúttá!

A keresztút teljes hosszának harmada halad végig Nyúl községen, ahol a 82-es főút mindkét oldalán járda van, illetve 3 helyen zebrák teszik biztonságossá az átkelést. A másik harmada nagyon gyér forgalmú hegyi utcákon vezet, a harmadik harmada pedig a hegyi rész jól járható földútjain. (Lásd a mellékelt térképet, melyen kék vonal jelzi a túraút nyomvonalát, bekeretezett számok pedig a stációk helyét.)

Néha romantikus löszmélyutak alján gyalogolhatunk lefelé, ahol akár elmélyült imádkozásra, de hangos éneklésre is alkalmunk nyílik, máskor messze néző dombtetőkre érkezünk, ahonnan remek kilátás nyílik egyrészt a pannonhalmi monostor felé, másrészt Győr irányába. Az út négy pontján asztalokkal, padokkal ellátott pihenőhely is vár bennünket, ahol rövidebb-hosszabb szünetet tarthatunk és ahol elemózsiánkat is elfogyaszthatjuk.

A keresztút minden bizonnyal úgy szervezhető igazi lelki túrává, ha az első keresztnél levő nyúli templomból lelkileg felkészülve indulnak a résztvevők, és a stációknál (az egyes kereszteknél) meg az arra alkalmas útszakaszokon imádkozva, énekelve haladnak végig az utolsó stációig, ami nem véletlenül került a temetőbe. E nyúli keresztútba jól illeszthető a 300 éves hegyi Szent Donát-kápolna meglátogatása is. De vallási vonatkozásain túl igazi túraútvonal is, mely komoly fizikai erőpróba, hiszen több mint 10 km-t kell megtenni változatos terepen. Ugyanakkor biológiai, földrajzi, helyi történelmi, néprajzi és más érdekes, értékes látnivalókban is bővelkedik.

A 14 út menti keresztet felfűző útvonal teljes hosszának (12,7 km) végigjárása lehet akár egy család bő félnapos kirándulása, de jó szívvel tudom ajánlani több családból álló kisebb közösségeknek, hittanos, lelkigyakorlatos, mi­nistránscsoportoknak, katolikus iskolák osztályainak éppen úgy, mint vallásos emberek, nyugdíjas természetjárók közösségeinek. Általában minden olyan személynek és embercsoportnak, akik a természetben való tartózkodást Isten teremtett világával való ismerkedésnek tekintik, vagy olyanoknak, akik csupán gyalogos vezekléssel szeretnének egy napot eltölteni, végül mindenkinek, aki már régóta járja a hazai és európai zarándokutakat.

Azok számára, akik egyszerre hosszúnak találják az útvonalat, arra is van mód, hogy több részletben járják végig. Az autóbusszal érkező zarándok-turistáknak jelzem, hogy az út elején, negyedénél, felénél, háromnegyedénél és végénél is buszmegálló mellett halad el a keresztút, vagyis akár 4 részletben is végigjárható.

A keresztút kialakítása, megvalósítása során több tényező is segített bennünket. Plébánosunk, Bausz András atya irányításával a Dorfmeister festményeiről híres, 240 éves templomunk és a Szent Donát nevét viselő hegyi kápolnánk teljes külső és belső restaurálása-renoválása után az utóbbi pár évben az összes feszületet felújítottuk, így azokra a keresztút kialakításakor már nem kellett költeni. Jókor jött számunkra az is, hogy az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program keretében meghirdetett „Vidéki örök­ség megőrzése” elnevezésű pályázaton sikeresen vehettünk részt. Az egyes állomásokat jelentő keresztekhez az elnyert pályázati pénzből stációs jelzőoszlopokat helyezhettünk el, melyeknek fekete gránitlapján stilizált kép és pár soros vers jelzi a stáció történéseit. A köszönet hangján kell megemlékeznem azokról a cégekről, vállalkozókról is, akik a keresztút kialakításakor tervező, kivitelező munkájukkal néha komoly anyagi terhet is vállalva önzetlenül támogattak bennünket (Tájképész Kft., Kő-Dekor Bt., Juharfa Kertészeti Áruda).

A fent említett pályázat segítségével nyílt módunk megjelentetni két könyvet is, melyek ugyancsak helyi vonatkozásúak. Nyúli Útravaló címmel kerül hamarosan az olvasókhoz pl. az a kötet, mely sok-sok színes képpel, térképpel illusztrálva tárja elénk a község természeti és társadalmi értékeit, látnivalóit. Nemcsak a Nyúli keresztutat ismerteti nagyon részletesen, de a község másik saját túraútját, a Kökörcsin-körutat is. Egyébként keresztutunk felkerült Nyúl község honlapjára is (www.nyul.hu), ahol „A település” szóra kattintva a túraútvonalak menüpont alatt érhetik el a kedves olvasók, de a 2011-ben kiadott új Sokoró turistatérkép Nyúl községet ábrázoló melléktérképén is feltüntették mindkét túraútvonalunk teljes nyomvonalát. (Tervezzük, hogy később lelki útikalauzt is készítünk, amelyhez szívesen fogadunk el segítséget az olvasóktól!) A kereszt­úton való eligazodáshoz a mellékelt ábrán látható egyedi speciális túraútjelzés szolgál majd. Ennek a terepen való elkészültéig szíves megértésüket kérjük. Szeretnénk továbbá elérni, hogy pár éven belül kereszt­utunk részévé válhasson annak a zarándokútnak, mely Mária-út néven halad át a Kárpát-medencén Mariazelltől Csíksomlyóig.

A fent bemutatott, minden bizonnyal országosan páratlan Nyúli keresztút remek lehetőséget kínál a családoknak, közösségeknek arra, hogy fizikai és szellemi felfrissülésük érdekében kereszttől keresztig haladva természeti környezetben járják végig Krisztus szenvedésútját, ha nem is Palesztina földjén, de itt nálunk, a nyúli Golgotán. Különösen tavasszal (akár most a keresztút felavatásakor, a nagy­héten), de az év más időszakaiban is szép és lélekemelő, semmiképpen sem szokványos testi-lelki megújulás színhelyévé nemesülhet a nyúli táj, ahova minden érdeklődőt jó szívvel hívunk és várunk.


2018.
november 15.
Keresés a cikkekben: